Dit komt vooral door bewustwording leefstijl en toename chronische aandoeningen!
Goed nieuws voor ons fysiotherapeuten, want voor steeds meer aandoeningen wordt de toegevoegde waarde van fysiotherapie wetenschappelijk aangetoond. Dit komt enerzijds omdat er steeds meer mensen een chronische aandoening hebben en anderzijds omdat het merendeel van de bevolking bezig is met een gezonde leefstijl waar goede voeding en beweging bij horen. Fysiotherapie speelt zowel een rol bij het voorkomen van (chronische) klachten als bij het herstellen van (chronische) klachten.
Cijfers
Dat de rol van de fysiotherapeut steeds belangrijker wordt blijkt ook uit de cijfers. In 1980 maakte zeven procent van de bevolking gebruik van een fysiotherapeut. In 2016 bracht 24 procent van de bevolking een bezoekje aan onze beroepsgroep. Door het stijgen van de gemiddelde leeftijd neemt ook het aantal mensen met een chronische ziekte toe. Daar ziet SOMT een rol weggelegd voor de fysiotherapeut.
Wat wordt verstaan onder chronische aandoeningen?
Een chronische aandoening is een aandoening die lange tijd voortduurt. In Nederland wordt, afhankelijk van de ziekte, een termijn van het aanhouden van de klacht van langer dan zes weken tot zes maanden gehanteerd.
Wat zijn veel voorkomende chronische aandoeningen:
- chronische nek- en rugklachten
- artrose (slijtage)
- diabetes
- Hart- en vaatziektes
- kanker
- stemming- en angststoornissen
Uit het trendscenario rapport van Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en Milieu komt naar voren dat:
- In 2015 50 procent van de mensen minimaal één chronische aandoening had; in 2040 is dat 54 procent.
- Eén op de drie Nederlanders heeft dan twee of meer chronische aandoeningen, en bijna één op de vijf drie of meer.
- Niet alle mensen met een chronische aandoening gaan ieder jaar naar de huisarts, en de meerderheid voelt zich gezond en niet beperkt.
- Net als in 2015 komen in 2040 nek- en rugklachten, artrose en diabetes het meeste voor.
- Artrose en diabetes behoren ook tot de grootste stijgers in aantal; daarnaast zal het aantal mensen met gezichtsstoornissen en coronaire hartziekten sterk toenemen tot 2040.
- In 2040 zijn kanker, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen de diagnosegroepen die de meeste ziektelast veroorzaken.
- Van de specifieke aandoeningen veroorzaken dementie en artrose de grootste toename in ziektelast tot 2040, en dementie wordt daarmee de grootste oorzaak.
- Ondanks dat er nauwelijks mensen overlijden aan stemmings- en angststoornissen, veroorzaken deze aandoeningen wel veel ziektelast.
Neem contact met ons op en zie wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van chronische aandoeningen en leefstijlbegeleiding.
Bronnen:
https://www.ad.nl/amersfoort/amersfoortse-universiteit-wil-campus-bouwen~a6e4f72f/
https://www.vtv2018.nl/aandoeningen