Wat kan mindfulness betekenen?

We leven in een heftige en hectische maatschappij. We vergeten vaak om letterlijk en figuurlijk even stil te staan. Soms heb je even een time-out nodig om jezelf te ‘resetten’. Deze tijd kun je gebruiken als moment van reflectie, even helemaal tot jezelf komen. Als je dit wat vaker doet, kun je betere beslissingen nemen en het heeft ook nog een goede invloed op je creativiteit.

Wat houdt mindfulness in?

Mindfulness houdt in dat je anders en makkelijker leert omgaan met stress. Je kunt makkelijker dingen loslaten. Ook leer je meer genieten van dingen die er WEL zijn en vooral niet kijkt naar dingen die er NIET zijn. Door meditatie leer je je te focussen op je ademhaling. Door te focussen op uw ademhaling, leer je je lastige gedachten, piekeren en stress los te koppelen. Ook leer je je om stil te staan en rust te creëren tussen impulsen die je voelt en de verlangens die hierbij horen.

Waarom mindfulness?

Je kunt de neiging hebben om, op het moment dat je lastige emoties ervaart, daar helemaal in op te gaan. Of als je bepaalde gedachtepatronen ervaart, je daar helemaal in te verliezen. Mindfulness biedt jou handvatten om met deze gedachten om te gaan.

Bewustwording door mindfulness

Met mindfulness krijg je de bewustwording om negatieve gedachten niet helemaal weg te stoppen, maar er ook niet in op te gaan. Dus dat je je niet in deze gedachten verliest maar je je hier ook niet volledig voor afsluit, dus dat je juiste afstand hiervan neemt. Met andere woorden, je leert een middenweg te bewandelen. Dit maakt het makkelijker om met deze gedachten om te gaan. Grijp je vaak naar je telefoon? Door de bewustwording zul je jezelf door mindfulness sneller afvragen: waarom is de neiging er en wat voel ik erbij? Wil ik dit eigenlijk wel? Door bewustwording te creëren zeg je misschien op een gegeven moment: waarom? Dan ben je op een punt dat je het minder zult gaan doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *