Zorgt distress in de vroege jeugd voor meer rug- en nekpijn? Het antwoord is ja! Dit blijkt uit een studie met gegevens van 1175 zeventienjarige Australiërs waarvan de ouders of verzorgers in hun jeugd minimaal drie keer een omvangrijke CBCL-gedragsvragenlijst invulden.
Met de vragenlijst gaven ze informatie over lichamelijke klachten, symptomen van angst en depressie, schuwheid, agressie, regel-overschrijdend gedrag, sociale problemen en denk- en aandachtsproblemen. Een hogere score op de vragenlijst is een indicatie voor meer psychologische distress. Opvallend was:
- Bijna helft van deelnemers had ooit belemmerende rug- of nekpijn
- Stress vergroot de kans op rug- of nekpijn met 33 procent
Belemmerende rugpijn op latere leeftijd
Jongeren die tussen de leeftijd van 2 en 10 jaar psychologische stress hadden, geven op latere leeftijd (17 jaar) vaker aan dat ze eerder belemmerende rug- of nekpijn hebben gehad dan leeftijdsgenoten die in hun jeugd geen psychologische stress te verduren kregen.
Hierbij kregen ze de vraag of ze:
- Medische hulp zochten
- Medicijnen gebruikten
- Niet naar school konden gaan
- Beperkingen hadden in het dagelijks leven
- Belemmerd waren in recreatieve activiteiten
Bijna de helft van de 1175 zeventienjarigen gaf aan ooit rug- of nekpijn te hebben gehad, waardoor ze één van de vijf bovengenoemde belemmeringen ervaarden.
Distress op jonge leeftijd is risicofactor voor rug- of nekpijn
Jongvolwassenen die in hun jeugd hoger scoorden op de CBCL vragenlijst hadden 33 procent meer kans op rug- of nekpijn met impact dan leeftijdsgenoten zonder psychologische distress in de jeugd. Daaruit concluderen de wetenschappers dat psychologische distress op jonge leeftijd een risicofactor is voor het ontwikkelen van rug- of nekpijn met impact. Het is dus interessant om te onderzoeken of rug- of nekpijn bij (jong)volwassenen te voorkomen is door in te zetten op preventie van distress.
Eerdere studies vonden aanwijzingen dat psychologische distress een rol speelt in de transitie van acute naar chronische pijn. De wetenschappers roepen op om te onderzoeken of kinderen die in hun jeugd minder stress ervaren, of tijdig geholpen worden als ze bang, schuw of agressief zijn op latere leeftijd minder rug- en nekpijn ervaren. In dit kader is het van belang te weten dat een ander recent onderzoek onder lage rughernia patiënten aantoonde dat van deze groep mensen 60% psychosomatische klachten heeft.
Voorkomen is ook hier beter dan genezen
Ervaart uw kind vaker distress? Of heeft hij/zij vaker rug- of nekklachten? Neem dan eens contact met ons op voor de mogelijkheden. Zo bieden wij onder andere een mindfullness programma aan dat kan helpen stress te verlichten.
Dick de Ruiter, Fysiotherapeut