December, de maand van de lekkernijen zoals pepernoten, chocoladeletters en kerstkransjes. Kauwt u probleemloos een pepernoot of kerstkransje weg? Dan heeft u waarschijnlijk geen kaakproblemen. Ervaart u wel pijn bij het kauwen of voelen uw kaakspieren verstijfd aan? Dan kan fysiotherapie helpen! Erik de Ruiter legt uit wat kaakklachten zijn, hoe ze kunnen ontstaan, wat u er zelf aan kunt doen en hoe fysiotherapie kan helpen bij kaakklachten.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij kaakklachten?
Bij kaakklachten denken we al snel aan een bezoekje aan de tandarts. Toch kunnen kaakklachten ook door een fysiotherapeut worden opgelost. In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De fysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt. Daarnaast kan de fysiotherapeut u oefeningen laten zien die helpen om de spierspanning nog meer te verlagen.
Bij welke kaakklachten kan een fysiotherapeut helpen?
- Klemmen van de kaak en knarsen
- Pijn richting het gezicht, oor of de nek
- Knakkende kaak
- Hoofdpijn/ migraine of oorsuizen (soms beide)
- Nek- en schouderklachten
- Stress gerelateerde kaakklachten
Hoe ziet een behandeling bij de fysiotherapeut eruit?
De fysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek van de nek-/schouderspieren en de kaken. Daarna wordt bepaald of een fysiotherapeutische behandeling en ontspanningsoefeningen voldoende zijn om u van de kaakklachten af te helpen. Is dit niet het geval dan zal hij/zij u doorverwijzen naar de tandarts of een kaakfysiotherapeut. Deze werkt nauw samen met tandartsen en is gespecialiseerd in het kauwstelsel en gerelateerde klachten. De kaakfysiotherapeut kan het kaakgewricht mobiliseren, spierspanning verminderen en advies geven voor houding en oefeningen.
Wat kunt u zelf doen tegen kaakklachten?
- Haal regelmatig even de kaken van elkaar en ontspan. Haal uw tong van het gehemelte af, dit zorgt al voor ontspanning in de mond en kaken. Probeer hier door de dag heen bewust op te letten en zet desnoods elk uur een wekker als herinnering.
- Rekken van de nekspieren; uw fysiotherapeut kan u leren hoe u dat op de juiste manier doet.
- Overleg met uw tandarts of een knarsbitje nodig is bij uw klachten. Dit kan voorkomen dat de tanden afslijten van het knarsen of schuiven. Ook kan de drang tot knarsen afnemen door een bitje.
- Let op uw houding bij langdurig zitten en wissel veel af. Door af en toe even de schouders te ontspannen haalt u ook wat spanning van de kaken af. Ook hiervoor geldt dat u hier bewust op moet letten.
- Vermijd het tillen van zware dingen vanuit de schouders, het vasthouden van spanning in de nek en zorg ervoor dat u niet in de kou staat. Hiermee voorkomt u het overbelasten van de nek en schouders, wat invloed kan hebben op de kaakspieren.
- Kauw niet te vaak kauwgom of etenswaren die taai zijn en waarop u lang moet kauwen. Dit zorgt vaak voor meer spanning in de kaken en nek.
Heeft u kaakklachten en wilt u weten wat een fysiotherapeut voor u kan betekenen?
Neem dan contact op met Fysio de Ruiter via 0252-519556 of via info@fysioderuiter.nl. Maak een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten voor een gericht advies en behandeling van uw klachten.