Inmiddels is bekend dat een doorgemaakte COVID-19 infectie nogal wat gevolgen kan hebben. Vermoeidheid, een lage belastbaarheid en ademhalingsproblemen zijn een paar van de restklachten die op de lange termijn worden genoemd.
Echter: de post-COVID gevolgen worden voornamelijk in lichamelijke beperkingen gerapporteerd. Recent onderzoek geeft aan dat er wel dergelijk ook mentale klachten kunnen zijn ontstaan na een ernstige COVID infectie. Duidelijk wordt door het onderzoek dat angsten en PTSS het meest voorkomen.
Daarnaast vatten de onderzoekers samen dat de inzet van professionele begeleiding in een vroeg stadium van COVID 19 invloed heeft op een betere genezing en kwaliteit van leven dan in een later stadium. Dit blijkt bij vroege inzet van longfysiotherapie en daardoor betere fysieke belastbaarheid later.
Als vroege begeleiding voor het lichamelijke herstel werkt, waarom zou vroege begeleiding niet werken bij de geest? Zou het helpen om psychische begeleiding in een vroeger stadium te geven, waardoor u minder last krijgt van bijvoorbeeld angst en/ of PTSS en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren?
De patiënt kan worden geleerd om helpende gedachten in te zetten in onzekere periodes en tijdens de revalidatie weer leren vertrouwen in het lichaam te krijgen. Dat kan een taak zijn voor de holistisch werkende fysiotherapeuten en nog meer meegenomen kunnen worden in de (post) COVID behandeling.
Auteur: Dick de Ruiter