Binnen de fysiotherapie praten wij vaak over het ‘mobiliseren’ van spieren of gewrichten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze term u helemaal niet bekend in de oren klinkt. Wat is mobiliseren nu precies? En waarom gebruikt een fysiotherapeut deze techniek zo regelmatig? Eenvoudig gezegd gaat het bij mobilisatie om het beweeglijk maken/ losmaken van uw spieren en gewrichten. Het is een techniek die zowel door onze fysiotherapeuten als manueel therapeuten zeer regelmatig wordt toegepast.
Wanneer wordt mobiliseren binnen de fysiotherapie toegepast?
Stelt u zich voor: u bent geopereerd aan uw knie en deze moet voor vier weken in het gips zitten. Na deze vier weken is het gewricht in uw knie stijf en pijnlijk geworden. De spieren zullen daardoor in kracht en volume afnemen, waardoor het gebruik van de knie moeizaam verloopt. Dit is slechts een voorbeeld waarbij mobilisatie technieken worden toegepast.
Door een blessure, na een operatie of na een periode in het gips, is een gewricht verzwakt. Vaak beweegt het minder soepel dan voorheen en komt er ook pijn bij het bewegen kijken. Onze fysiotherapeuten kunnen dan de functie herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief. Deze speciale techniek waar wij naar refereren is de mobilisatietechniek. Mobiliseren heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen.
Wat is het verschil tussen actief en passief mobiliseren?
Binnen de fysiotherapie praten wij over ‘passief’ mobiliseren en ‘actief’ mobiliseren. De naam zegt het in principe al. Bij passief mobiliseren hoeft u zelf niets te doen. Het lichaamsdeel of gewricht is ontspannen en wordt door uw fysiotherapeut of manueel therapeut bewogen. In het geval van actief mobiliseren krijgt u oefeningen waarbij het de bedoeling is dat uzelf het gewricht in beweging brengt. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk. Uw fysiotherapeut of manueel therapeut helpt dan mee terwijl u het gewricht actief beweegt. Dit wordt ‘geleid actief’ mobiliseren genoemd.
Mobilisatie oefeningen
Online vindt u veel verschillende mobilisatie oefeningen terug. Wees hier echter voorzichtig mee. Welke mobilisatie oefeningen voor u geschikt zijn, is afhankelijk van de locatie waar de mobilisatie toegepast moet worden. Een blessure in uw nek, vraagt om hele andere mobilisatie-oefeningen dan bijvoorbeeld een blessure in uw heup. Afhankelijk van de plek waar gemobiliseerd moet worden, zijn er diverse oefeningen die uw fysiotherapeut u kan laten doen.
Wij adviseren om niet zelf online te gaan zoeken, maar u goed te laten informeren door uw fysiotherapeut. De klacht kan verergeren op het moment dat u de verkeerde oefeningen uitkiest of de oefeningen verkeerd uitvoert. Daarnaast kan uw fysiotherapeut ook bepalen of u eerst passieve mobiliteit nodig heeft of een combinatie tussen passief en actief.
Mobilisatie behandeling in Hillegom of De Zilk?
Denkt u dus, na het lezen van dit artikel, dat mobilisatie een fysiotherapeutische techniek is die u kan helpen bij uw blessure, herstel na een operatie of gipsperiode? Neem dan zeker contact op met onze praktijk.